Ušivne etikete - printanje na tkaninu

U jednom od prošlih postova obećala sam vam pokazati kako možete sami napraviti ušivne etikete. Ako potražite na internetu, ima more tutoriala na istu temu, razlikuju se po načinu prenošenja teksta na tkaninu. Dosta ih koristi tehniku transfera pomoću folija, koja se meni osobno ne sviđa jer ostavlja nekakav plastični trag na tkanini oko teksta.


 Ja sam se odlučila za direktan ispis na tkaninu. U većini tutoriala koriste freezer paper kako bi mogli tkaninu provući kroz pisač. Neko vrijeme istraživala sam što bi kod nas bio taj freezer paper i mislim da je nasličniji papiru u koji u dučanima pakiraju salamu. Čak se jedno vrijeme i povlačilo par takvih papira po mom stolu s namjerom da isprobam tu tehniku, no do sada nisam. Umjesto toga dosjetila sam se jednostavnijeg rješenja- naljepnice za printer. Ima ih različitih oblika i dimenzija, a za ovaj postupak trebaju vam naljepnice A4 formata, u jednom komadu.
Pisač mora biti inkjet.

 Ispeglajte tkaninu da nema nabora. Pazite na debljinu i sastav tkanine. Ja sam koristila pamučno posteljno platno, ono je tanko i može bez problema proći kroz printer. Naravno kroz moj printer, kako će se ponašati u vašem, morate sami eksperimentirati :) No, nebi trebali imati problema jer ja imam običan kućni inkjet printer u boji.




Odlijepite naljepnicu s podloge.


Zalijepite naljepnicu na tkaninu tako da zalijepite jedan ugao i onda je polako spuštate na tkaninu i istovremeno rukom zagladite.


Izrežite višak tkanine oko naljepnice i tkanina je spremna za ispis.

 Postavke pisača podesite tako da dobijete najkvalitetniji otisak. Moj pisač npr. ima opciju best photo, prilikom čega koristi više tinte kako bi otisak bio što kvalitetniji. Tu postavku koristila sam i za ispis na tkaninu, tako da se što više boje upije u nju.

Prilikom odljepljivanja tkanine sa naljepnice moguće je da će se tekst izobličiti zbog povlačenja, no ne brinite, samo razvucite tkaninu u suprotnim smjerovima i tekst će se vratiti u originalno stanje.

Nakon što ste odlijepili tkaninu sa naljepnice, ispeglajte je, izrežite na veličinu etiketa i na par minuta umočite u alkoholni ocat. Na taj način fiksirat ćete boju.
Nakon kupke u octu, dobro isperite etikete u vodi i osušite.

 Da biste napravili ušivnu etiketu, presavinite lijevu i desnu stranu do polovice etikete...

...zapeglajte..

 i sada presavinite na pola.

Moje etikete imaju natpis samo na jednoj strani, no možete ih pripremiti tako da imaju tekst s obje strane.



Testirala sam, boja se prilikom pranja nije isprala. Kako će se ponašati nakon nekoliko pranja, ne znam, no kada isprobam svakako ću vas izvjestiti.
Savjetovala bih vam da ovakve etikete, tiskane na kućnom printeru, ne stavljate na predmete koje ste namjenili na prodaju. Mogu poslužiti na predmetima za vašu osobnu upotrebu ili ako nekome izrađujete nešto za poklon i treba vam svega par komada, no za profi upotrebu, dajte izraditi i profi etikete ;)
Biti ćete mirni da se boja nakon nekog vremena neće isprati, što je bitno ako želite da vaši proizvodi i nakon duže upotrebe izgledaju lijepo i kvalitetno.


Sjećate se kako su izgledale na jastučiću?

Ako sam nešto izostavila u opisu, a zanima vas, slobodno pitajte :)

Do čitanja!


 

Keks made Copyright © 2011