Tipografija

Znate li što je tipografija? Neki kažu da je vještina, neki znanost, a ja bih se složila s onima koji kažu da je umjetnost - umjetnost slaganja slova s ciljem što efikasnije i čitkije pisane (štampane) poruke.

Danas je tipografija zastupljena u svemu što nas okružuje. Knjigama, časopisima, brošurama, ambalaži,...

Sigurno ste primjetili da neke časopise i knjige lakše čitate od drugih ili da se neke reklame iako vrlo jednostavne više ističu od drugih i sve to nije slučajno. Iza svakog takvog tiskanog materijala stoji netko tko je pažljivo odabrao slova, njihovu veličinu, debljinu, oblik, boju, smjer; netko tko je pažljivo odredio razmake između slova, razmake između riječi, veličinu naslova, boju i teksturu papira,.... uglavnom, iza svake kvalitetne tiskane stranice stoji umjetnik sa velikim smislom za kompoziciju i lijepo.

Na mom Pinterest profilu spremila sam neke primjere tipografije koje su mi zapele za oko, pa škicnite ako želite.


Inspirirana upravo takvim umjetničkim djelima, nastala je i ova rođendanska čestitka. Jedan cijeli A4 ispisala sam riječima happy bithday u različitim fontovima i izrezala u obliku slova B i nakon toga se igrala oblicima i riječima, tako da ova čestitka ima dvije poruke: Happy birthday i B(e) happy.





Petak jeee! :) Želim vam sunčan i kreativan vikend!

Do čitanja,
Keks

 

Keks made Copyright © 2011