Jeste li očistili čizmice?

Ja svoje još nisam stigla jer sam imala zanimaciju - i to kakvu! Svake godine Sv. Nikola naše čizmice napuni do vrha, donese nešto nama, no uvijek ostavi poklone i za naše nećake. To je zato što su oni jaaako dobra dječica!
E, kako ove godine ne bi opet bila gužva u šesnaestercu i ja ne bih išla na posao u raširenim čizmama, napravila sam čizmice samo za njih. Na čizmicama sam napravila decoupage sa salvetom i iskoritila pečate sa slovima i likom Djedice. Ako se želite baciti na posao i sašiti ovakve čizmice, napravila sam i tutorial.
Evo kako:
1. Izrezati kroj na papiru i prema njemu izrezati platno, pazite da vam kroj bude veći nego što želite da budu čizmice jer će vam otprilike jedan centimetar otići kod šivanja. Nakon što ste sašili dvije strane, okrenite čizmicu tako da šavovi budu iznutra i zapeglajte kako bi dobili lijepe ravne rubove.


2. Izrežite salvetu i označite sa fantom flomasterom površinu gdje će doći salveta. Fantom flomaster nestaje u dodiru s vodom, tako da se ne trebate bojati da će ostati trag od tinte. 3. Umetnite najlon ispod platna, da lijepilo ne pređe na drugu stranu čizmice i namažite s lijepilom za decoupage dio koji ste prethodno označili. Na ovoj slici je već naneseno ljepilo i nestali su tragovi od flomastera.


4. Nakon što se lijepilo osušilo, razdvojite slojeve salvete i prvi sloj zapeglajte preko masnog papira. Ukoliko imate peglu na paru, važno je da isključite paru. I svakako maknite najlon iz čizmice prije peglanja, jer će ga toplina rastopiti!!! Umjesto najlona u čizmicu stavite komadić masnog papira za vrijeme peglanja, za svaki slučaj da se ne slijepe dvije strane čizmice. Nemojte peglati sa visokom temperaturom jer će vam lijepilo , ako je naneseno na površinu veću od salvete, na tim djelovim požutjeti. Na tamnim površinama se ne vidi, no na svijetlijima ne izgleda baš lijepo.
Ovaj korak sa zapeglavanjem salvete na površinu namazanu lijepilom prema uputama proizvođača nije potreban, no meni je tako lakše postići da je salveta ravna i bez nabora jer toplina pegle stopi lijepilo i salvetu.


5. Nakon što se sve ohladi, premažite salvetu ljepilom za decoupage i nakon što se osuši još jednom sve zapeglajte. (Nedostaje mi ovaj korak, zaboravila sam fotografirati :S)

6. Pečatom nanesite slova. Ovdje se možete poslužiti i šablonama i bojom za tekstil.7. Šivajte, šivajte i šivajte.... Evo jedan savjet ako vam ponestane konca na pola čizmice - odrežite novi konac i zavežite ga za konac koji je pri kraju i navodite ponovo na iglu, tako ćete moći samo nastaviti šivati dalje. Važno je da čvorić napravite što bliže platnu na poslijednjem šavu starog konca. Ako ga svežete predaleko, neće vam proći kroz tkaninu prilikom slijedećeg šava i ostat će vam višak konca u zraku (nadam se da ste shvatili što je pjesnik htio reći)


 I to je to!

Na kraju sam još napravila privjeske od kartona na koji sam nalijepila crveni  papir, prošila bijelim flomasterom i napisala imena da Sv. Nikola zna koja je čija čizmica. Kako će ove čizmice dočekati i Djeda Božićnjaka, dodala sam i pečat "Santa was here".


Do čitanja!

 

Keks made Copyright © 2011