Šarene Olovke Pisalice

Volim biti okružena lijepim i šarenim stvarčicama, zato i uživam gledati fotke onih intrijera gdje je svaki detalj poseban, lijepo dekoriran i stavljen na svoje mjesto. Iako, teško mi je nekada povjerovati da netko uistinu živi u tim interijerima, osim ako nema 50 kvadrata viška pa u njima napravi takvu kulisu i ne dira je neko vrijeme.
No dobro, iako se čini nemoguće, mislim da vrijedi pokušati!

Ja sam počela od ovog mini projekta, za koji ne treba više od pola sata, a krasit će moj radni kutak.


Što vam treba? Malo šarenog papira, tekuće ljepilo, kist i olovke. Iako su mi ove olovke u natur izvedbi prelijepe, odlučila sam ih ipak odjenuti u nešto šereniju odjeću. Možete iskoristiti i već na pola potrošene olovke, biti će još zanimljivije vidjeti ih na okupu u različitim dužinama.


Izmjerite opseg i dužinu olovke i izrežite trake tih dimenzija iz šarenog papira. Kada krenete ljepiti papir pronaći ćete vjerojatno sami svoju tehniku kako vam je to lakše izvesti, ja vam prenosim onu koja mi je dala najljepše rezultate, bez da se papir neravnomjerno narolao, zgužvao, ljepilo prije vremena osušilo i sl. Ja sam radila sa običnim bijelim uredskim papirom, na kojem sam isprintala uzorke.

Stavite traku papira na ravnu podlogu i razmažite ljepilo kistom samo po sredini papira. Ovo je sada ljepljiva baza, koja nam pomaže olovku  namjestiti tako da bude paralelna sa dužim rubovima papirnate trake i kada je namjestimo da tako i ostane.


Sada kada je olovka na svom mjestu i zaljepljena, namažite preostalu jednu stranu papira ljepilom...


...i zarolajte olovku na tu stranu. Kada rolate olovku pritisnite je čvrsto o podlogu, tako da istisnete sav zrak i eventualni višak ljepila. Ako ste nanjeli previše ljepila i iscurilo je prilikom rolanja, obrišite ga nekom krpicom dok je još vlažno.


Isto napravite i sa drugom stranom papira, namažite ljepilo...


...i zarolajte olovku na tu stranu.

I nakon što napravite jednu, vjerojatno nećete moći stati i zarolati ćete olovaka i olovaka, jer je užasno zarazno. A možda vam se i svizac pridruži :)

Sve što na kraju preostaje je pustiti olovke da se osuše minimalno 30 minuta i nakon toga ih našiljiti. Ako krenete ranije sa šiljenjem, postoji mogućnost da šiljilo podere još mokar papir.
Ukoliko želite, olovke možete dodatno zaštiti tankim slojem laka, no meni je ljepše osjetiti pod prstima teksturu papira, to im  daje neku posebnu draž, a ionako su potrošne.


Za kraj par savjeta ako radite sa običnim uredskim papirom:
- ne stavljate previše ljepila, jer će se papir previše razmočiti i poderati
- ako ste uzorke printali na ink jet printeru, pazite da vam ljepilo ne iscuri na prednju stranu papira (onu sa uzorkom), jer će razmazati tintu

Nadam se da se bacate na izradu svojih šarenih olovčica pisalica. Ne samo da su lijep ukras, nego mogu biti i lijep poklon, zamislite kako bi zasjajile oči nekoj klincezi da dobije ovakve šarene olovčice i još da na njima piše njeno ime! Morat ću to provjeriti.

Ukoliko vam se sviđaju ovi uzorci s kojima sam ja radila i želite ih isprintati, javite mi se na mail i pošaljem vam ih u PDF-u spremne za printanje.

Do čitanja!
Keks!

 

Keks made Copyright © 2011