Bojanje tamne tkanine, par savjeta

Sjećate se tutoriala o bojanju tkanine. U njemu sam opisala bojenje na svijetloj podlozi, a ovoga puta eksperimentirala sam sa bijelom bojom na tamnoj podlozi. Naišla sam na neke probleme prilikom bojanja, pa mislim da će vam biti korisno ako podijelim svoje iskustvo s vama.

Počela sam kao i u prošlom tutorialu, pomiješala bijelu boju sa medijem za tekstil i krenula bojati, no već kod prvih par poteza vidjela sam da to neće biti dobro, rezultat je bio sve samo ne zadovoljavajuć.

Medij je previše razrijedio boju, tako da je izgubila gustoću, a time i pokrivnost.
Dodatni problem zbog prerijetke boje je bio i taj što se tkanina razvlačila i vidjeli su tragovi nanošenja.
Pričekala sam da se prvi sloj malo osuši i probala s još jednim slojem u nadi da će izjednačiti boju, no nije uspjelo, samo se tkanina dodatno naborala.

Na kraju sam otišla u dučan i kupila bijelu boju baš za tekstil, da vidim kakav ću rezultat dobiti s njome.

Update: Nisam inicijalno napisala, a mislim da je dobro znati. Ova bočica boje je 20ml, mala je, ali je boja vrlo izdašna i lijepo se nanosi i kistom. Vrlo sam malo boje potrošila za ovaj motiv, rekla bih da je nisam niti načela.


Evo usporedbe, lijevo je primjer sa običnom akrilnom bojom pomiješanom s medijem za tekstil, a desno je primjer bojanja sa bojom za tekstil.
Moram priznati da sam u nekom trenutku pomislila da je sam sastav tkanine problem, popelin sa elastinom, da se zato tako rasteže prilikom bojanja, no kod bojanja sa bojom za tekstil nisam imala tih problema.

Detalj, gdje se jasno vidi razlika. Pogledajte rubove, tragove spužvice i samu tkaninu. Rubovi su razliveni jer se boja podlila pod šablonu, tkanina se cijela nekako naborala, ne samo gdje sam nanjela boju (obje sam tkanine ispeglala prije bojenja) i vide se tragovi spužvice i smjer bojenja.

 Ovo je već puno bolje :) Jasni rubovi i nanos boje je svugdje ujednačen.


Ovoga puta sam išla korak dalje sa svojim proizvodom i napravila i ušivnu etiketu, ne znam kako se to kod prošlog jastučića nisam sjetila. U jednom od idućih postova slijedi tutorial kako je sami možete lako napraviti.

Nije toliko ni loše što prvi pokušaj nije uspio, jer napokon i mi imamo ukrasni jastučić na kauču. Istina nije savršen, ali je naš :)


Nadam se da će vam biti korisni ovi savjeti, ako se upustite u bojanje tkanine.
Ja samo čekam da ulovim malo vremena i napokon i nama napravim nekoliko jastučića za dnevni boravak, jer sviđa mi se ovo bojenja pomoću šablona.

Do čitanja!

Broj komentara: 9 :

 1. super je,i tu ti se sada otvara novi svet,tkanina,boje,sabloni :)
  Vec te vidim kako uzivas u istrazivanju!

  OdgovoriIzbriši
 2. Ono što sam ja primetila, jeste da bez pravog alata nema ništa. U ovom slučaju alat je boja.
  Koliko god da se trudimo da od skoro ničega, napravimo nešto, neće. Ja to vrlo dobro znam iz svojih primera, ali to me ne sprečava da i dalje pokušavam. :P
  Jastučić je odličan, cenim da se jako lepo uklopio u ambijent...
  Etiketica je slatka, jedva čekam da vidim kako si je napravila! :)

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Slažem se s tobom, i ja volim eksperimentirati, ali ponekada je nabolje držati se isprobanih recepata :)

   Izbriši
 3. odlično je ispao! molim te, napiši di si boju za tekstil kupila - kad stigneš :)

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. U Chemacu, ali imaš ih u svim hobi dučanima. :)

   Izbriši
 4. ja imam pitanjce! dakle, prema uputama iz prošlog tutorijala sam bojala svijetlu tkaninu ljubičastim akvarelom i problem je što se jako vide smjerovi bojanja. Kako to popraviti i da li to možda ovisi o količini medija pošto nisam stavljala baš 2:1? Hvala puno i sve pohvale ;)

  OdgovoriIzbriši

Pišite mi, vesele me vaši komentari :)

 

Keks made Copyright © 2011