Vintage finds i kako izložiti stare dokumente


Ima nešto u posebno u starinama, onog trenutka kada ih primim u ruke osjetim miris nekih prošlih vremena i ne mogu se ne zapitati tko su bili ljudi koji su ih napravili, koristili, kako su bili obučeni, kako su živjeli,što su s njima radili,...



Ovi dokumenti potječu iz francuske i datirani su oko 1830-1910. Radi se o glavnoj knjizi jedne trgovine i knjizi sa uzorcima tkanina, pored kojih je dizajner koji ih je koristio zapisivao billješke.
Meni su stvarno jedinstveni, rukopis je prekrasan i tekstura tkanina svakoj stranici daje poseban izgled. Možda ih je slagala Coco Chanel dok je sanjala o dizajnerskoj karijeri ;)



Početna ideja je bila smjestiti ih na zid moje radne sobe, no trenutno su na posudbi u blagovaoni, dok ne odaberemo fotografije koje ćemo staviti na taj zid.

Sigurno znate da je stari papir zbog svog sastava podložan propadanju i trebao bi se čuvati u arhivskim uvjetima (na hladnom, suhom i tamnom mjestu), a u našim domovima su uvjeti sve samo ne arhivski. Sunce, vlaga, toplina, predmeti s kojima je stari papir u doticaju, sve to utječe na njegovo stanje.


Ako želite svoje stare dokumente ili fotografije izložiti na zidu no zaštiti ih od propadanja, evo par savjeta.

1. ne izlažite ih na zid gdje izravno dopire svijetlost
2. između drvene podloge okvira i fotografije stavite arhivski papir, odnosno onaj koji u sebi ne sadrži lignin i kiseline. Najlakše ćete takav papir pronaći u trgovinama sa slikarskim priborom, jer umjetnici za svoje radove koriste takav papir kako bi njihova djela bila duže sačuvana. Papir za herbarij istih je karakteristika.
3. ne izlažite ih blizu izvora topline
4. stavite na okvir staklo sa UV filterima 

Čini li vam se sve ovo kompliciranim, najjednostavnije rješenje je odnijeti dokumente ili fotografije u neku od galerija koje se bave uokviravanjem i prepustiti da znalci to učine za vas.

Sačuvajte vaše obiteljske uspomene za buduće generacije.

Do čitanja!

 

Keks made Copyright © 2011