Srcomanija

Jeste li se ikada zapitali kako je nastao baš ovakav oblik srca, kakvo mi poznajemo. Meni je to pitanje palo na pamet kada sam u jednom časopisu zagledala u list djeteline. Ne znam kako do sada nisam primjetila da je svaki mali listić u obliku srca i odmah sam ja razvila teoriju da smo oblik srca, baš kao i većinu oblika predmeta koji nas okružuju, ukrali iz prirode. No još uvijek me mučilo pitanje, zbog čega su točno ljudi počeli korisiti baš taj oblik ili zašto baš srce kako bi iskazali nekom naklonost, ljubav, simpatije.

Pa evo što kaže Mr. Google. Postoji par teorija, no za niti jednu od njih nije dokazano da je istinita:

1. teorija kaže da je moderni oblik srca nastao po uzoru na stvarni oblik ljudskog srca za koje su stari pisci i mislioci bili mišljenja da sadrži svu ljudsku strast i osjećaje. No, oblik nimalo nije sličan pravom ljudskom srcu, pa se iz toga razvila teorija da je moderni oblik srca nastao po uzoru na srce goveda, obzirom da je ono u prošlosti bilo lakše dostupno za vidjeti. No ni srce goveda nema baš neke sličnosti sa simbolom srca koje poznajemo, pa je krajnji zaključak ove teorije da je simbol srca nastao pogrešnim opisivanjem ljudskog srca filozofa slikaru, a za povezanost simbola sa romansom, zaslužne su i dvorske ljubavi i veze.

2. teorija kaže da oblik srca ustvari prikazuje karakteristike ženskog tijela kao što su prsa, stražnjica, stidnica.

3. teorija kaže da je oblik srca nastao prema sjemenu biljke Silphium, koja se korstila kao začin ali i kao kontracepcijsko sredstvo u starom Egiptu, pa je prema tome povezivana sa seksualnošću.

Kako god, vi odaberite koja vam se teorija više sviđa :)

A nakon cijelog tog istraživanja, eto i inspiracije! Od Valentinova mi je ostalo nekoliko drvenih srca s kojima nisam stigla ništa napraviti, pa su sada došla na red.



Do čitanja!
Keks

 

Keks made Copyright © 2011