Kako napraviti pečat od drvenih ukrasa

Petak je, vani vrijeme za poželjeti, a kažu da će i vikend biti tako lijep i sunčan. Napokon!
Nadam se da ćete ga provesti negdje na otvorenom i uživati u suncu.
Ako ćete pak ostati kod kuće i upijati sunčeve zrake na terasi ili balkonu, evo odlične ideje za vikend zanimaciju.

Znate li one male drvene ukrase što ih možete kupiti u hobi trgovinama?
Ja ih obično koristim za ukrašavanje čestitki ili ih lijepim na drvene predmete kako bih im dodala malo reljefnih motiva, no znate li da ih možete koristiti i kao pečate? 

O čemu bih ja opet nego o pečatima, ali stvarno si ne mogu pomoći, očarana sam svim mogućim tehnikama tiska.:)

Mislim da je ovo još jednostavniji način da sami napravite svoje pečate od onog sa gumicom za brisanje, a motiva stvarno ima raznih.

Uz drvene ukrase, trebati će vam obostrano ljepljiva traka, nešto što će poslužiti kao držač i tinta.
Ja sam za držač koristila čep od bočice s eteričnim uljem, no možete koristiti i akrilne blokove za pečate, komad drveta, karton, pluteni čep,...
Najbolje je da vam držač bude malo manji od samog motiva, tako ćete najlakše postići da se tinta prenese samo na motiv koji želite, a ne i na držač, što znači da ćete imati ljepše otiske na papiru.



Zalijepite obostrano ljepljivu traku na čep i pritisnite drveni ukras na to - i imate pečat :)

Najljepše će vam biti raditi sa tintom, jer se može nanjeti u tankom sloju i neće ostavljati packe i razljevati se, a nemate li gotovih jastučića s tintom možete ih sami napraviti. Izrežite komad filca i natopite ga tušem u boji.


Ako vam je držač veći od motiva ili slažete više motiva na jedan držač, dobro je složiti par istih ukrasa jedan na drugi. Tako će pečat biti izdignutiji i boja vam se neće prenositi na držač. Ovo je posebno korisno ako koristiti akrilne boje, koje su gušće od tinte.


Ovakve pečate kožete koristiti na papiru, tkanini, drvetu, jedino boju koju korisitite prilagodite površini na kojoj radite.
Ako ćete koristiti akrilne boje, nanosite ih u tankom sloju, nemojte natopiti pečat sa bojom, jer nećete dobiti lijepi čisti otisak, nego jednu veliku mrlju :) 
Kod boja još pripazite i na to da će vam guste boje zatvoriti sve manje rupice i rezbarije na drvetu, tako da vam se u otisku neće vidjeti ti detalji, nego ćete dobiti samo obojanu siluetu.

Uglavnom, eksperimentirajte, stvarno je zabavno i lako. A kad završite, imati ćete i obojane drvene ukrase koje možete opet iskoristiti kao dekoraciju.Zar nisu super?

 Mislim da će klinci posebno uživati u ovome, mogu sami ukrasiti svoje bilježnice, pozivnice za rođendan, majicu,...što god im padne na pamet :)

 Do čitanja!

 

Keks made Copyright © 2011