Pečati / Stamps - Part 2

Jesam vas zarazila s pečatima? Ajmo onda dalje, pa zašto bih samo ja bila ovisna :) Napravila sam kratki tutorial kako samo s jednim pečatom možete napraviti efektnu čestitku.

No prije toga nešto što u prošlom postu nisam spomenula, a svakako će vam biti korisno - čiščenje pečata.

Postoje razna kupovna sredstva za čiščenje pečata, no moje iskustvo je da ne treba trošiti novac na njih. Ono s čim ja čistim pečate su baby vlažne maramice. Možete upotrijebiti i druge slične proizvode, npr. vlažne maramice za ruke ili vlažni toaletni papir, samo pazite da su nježni i da ne sadrže alkohol ili bilo kakve druge agresivne sastojke.
Bitno je još i da nemaju kreme u sebi. Neke baby maramice imaju razne dodatke kako bi bile što nježnije, no ta krema će ostaviti masni sloj na pečatu, pa tinta neće dobro prinjati, što znači lošiji otisak na papiru. Znači trebaju biti obične vlažne maramice sa što manje ikakvih dodataka.

Prozirne pečate možete i jednostavno oprati pod mlakom vodom, sa nekim blagim dječjim šamponom. Svakako ih nakon toga obrišite sa papirnatim ručnikom, kako se voda ne bi zadržala u udubinama i nakon češćeg pranja stovorio sloj kamenca. Neće to biti sloj kamenca kao na perilici rublja, no i najmanja mrvica na pečatu utječe na otisak, pa je bolje spriječiti tako nešto.

Ono što bih svakako preporučila, ukoliko pečate čistite sa vlažnim maramicama je da ih s vremena na vrijeme i operete, jer tako ćete ukloniti sloj koji je možda ostao na njima od vlažnih maramica. Drvene pečate možete isto isprati pod vodom i recimo oribati starom četkicom za zube, no nemojte ih baš namakati i držati pod mlazom vode jer će spužva na koju su zaljepljeni izgubiti svoju formu, a drvo se može s vremenom uništiti.

Moj prijedlog je da imate papir sa otisnutim pečatima kada su bili čisti i novi, tako nakon nekog vremena možete usporediti je li otisak isti ili je lošije kvalitete i vrijeme je za generalku.

Ajmo sad malo stvarati...što nam je potrebno:
- žuti papir A5 formata, plavi papir formata A6, jedan pečat sa tekstom, tinta, bijeli flomaster, klamerica, ukrasna traka, par gumbića, ljepilo i škare

Žuti papir presavinete na pola i to nam je baza čestike


Na plavom papiru olovkom iscrtate polukružnice i prema njima odrežete škarama ili skalpelom taj dio papira. Ja sam označila prostoručno, no možete se poslužiti šestarom ili recimo čepom od boce i sl. meni se u ovom slučaju sviđalo da oblik bude malo nepravilan.


Prozirni pečat stavite na akrilni blok, umočite u tintu i ispečatirate dio papira.


Bijelim flomasterom proštepate rub...


Klamericom učvrstite ukrasnu traku...


Proštepate slova bijelim flomasterom kako bi dobili kontrast i istaknuli riječ smile i dodate na doljnji prazan dio neki tekst. Ja nisam imala pečat s nekim tekstom koji bi odgovarao, pa sam rukom napisala be happy...


Gumbiće zalijepite sa ljepljivim točkicama i sve zajedno zalijepite na žutu bazu čestitke.
Plavi papir sam na žuti zalijepila sa ljepljivim jastučićima, da dobijem 3D efekt, tako čestitka izgleda puno efektnije, no možete zalijepiti i s običnim ljepilom za papir.


Dodatno sam još zaoblila donje rubove, jer jednostavno volim zaobljene rubove :)



I to je to - smile and be happy!



Do čitanja!
Keks

Pečati - Stamps

Kako ne bi vrijedila ona stara obečanje ludom radovanje, eto napokon kratkog tutoriala o pečatima. Željka, na ovoj stranici moje knjige pisala bi posveta za tebe :)))

Dakle, pečati ili na engleskom stamps. Nekoliko je vrsta pečata, no u izradi čestitki i scrapbookingu koriste se uglavnom dvije vrste, pa ću se danas zadržati na njima. Ono što je super kod pečata je da se ne moramo ograničiti samo na papir, ja ih koristim i na platnu, drvu, staklu,...

Gumeni pečati (rubber stamps) uglavnom su napravljeni od crvene gume i oblik koji je izrađen u gumi nalijepljen je na neku vrstu spužve i na drvenu podlogu. 
Ovi pečati iznimno su izdrživljivi i ukoliko ih se ispravno održava i koristi, rekla bih da su neuništivi.


Ono što je po meni nedostatak ovakvih pečata je nepraktičnost pri čuvanju. Obzirom da su zalijepljeni na drvenu podlogu zauzimaju dosta mjesta, pogotovo ako se radi o nekim većim primjercima. No opet, upravo ta drvena podloga zaslužna je u jednom djelu za kvalitetu otiska koji ostavljaju.




Naravno da se s vremenom doskočilo problemu čuvanja gumenih pečata, tako da su nastali cling rubber stamps. To su pečati napravljeni od iste kvalitetne gume, zalijepljene na spužvu, no sve zajedno nije zaljepljeno na drvenu podlogu, nego se koristi sa akrilnim držačem koji se koristi i za prozirne akrilne pečate. Od tuda i njihov naziv cling - prianjati.  Upravo takva verzija je moja omiljena.



Prozirni ili akrilni pečati (clear stamps) - ove pečate pronaći ćete pod različitim nazivima, acryl stamps, clear rubber stamps, clear stamps, polymer stamps,... no sve su to isti pečati - prozirni i napravljeni od akrilnih polimera.

Najčešči naziv im je clear (prozirni) pečati, što im je upravi i glavna prednost pred gumenim pečatima. Zbog svoje prozirnosti lako se koriste, jer vidimo gdje ćemo ih točno smjestiti na papir. Prozirni pečati koriste se sa prozirnim akrilnim blokom, na koji se zbog svog sastava jednostavno sami prijepe i nakon upotrebe odlijepe. Zbog ovoga vrlo su praktični za čuvanje, jer zauzimaju malo mjesta.



No, prozirni pečati nisu toliko izdržljivi i nemaju toliko kvalitetan otisak kao gumeni. Ovo ne znači da ćete ih nakon par korištenja baciti, već je jednostavno materijal od kojeg su napravljeni osjetljiviji.
Što se tiče kvalitete otiska, prozirni pečat nikada ne može imati tako kvalitetan otisak kao gumeni, no te nijanse primjećuju se na pečatima koji imaju puno sitnih detalja ili  tankih linija. Velika razlika je i u kvaliteti prozirnih pečata pojedinih proizvođača, ima ih stvarno kvalitetnih, no to se onda osjeti i na njihovoj cijeni.

Koje pečate na kraju kupovati?
Rekla bih da je ovo teško pitanje, jer svaki ima svoje prednosti i mane.
Ja sam se odlučila za drvene pečate kada se radi o nekim večim motivima. Veći pečati su naravno skuplji, pa želim i da mi pečati duže traju. Ujedno kod većih pečata ne očekuje se preciznost u korištenju, tako da i njihova neprozirnost nije mana.
Za one motive za koje znam da ću često koristiti, također bih se odlučila za gumeni pečat npr. božićni motiv znam da ću korisiti svake godine i želim da mi takav pečat dugo traje.
Naravno ovo je samo jedan od kriterija odabira pečata, no mislim da je ovo sasvim dovoljno informacija za ovaj put.

A da bi pečati imali svoju funkciju, potrebne su nam tinte. Tinta ima raznih, glavna razlika im je sastav o kojem na kraju ovisi koliko će se brzo sušiti, koliko je boja postojana, hoće li se razmazivati,...



Ono što je najvažnije ako želite sačuvati i dugo koristiti svoje pečate je da ne koristite s njima nikakve proizvode na bazi alkohola.

Eto, to bi ukratko bilo o pečatima, nadam se da su vam informacije korisne. Ako vas nešto dodatno interesira pitajte, pa pojasnim u nekom od idućih postova.

Do čitanja!
Keks

 

Keks made Copyright © 2011