Personalizirana daska za rezanje




Ova ideja mota mi se po glavi od prošlog Božića pa kada je tada nisam uspjela izrealizirati, iskoristila sam je sada za jedan rođendanski poklon.
Ustvari prvotno je ideja bila da sama ugraviram ilustracije u dasku sa pirografom, no na kraju sam ipak samo napravila ilustraciju i odnjela na lasersko graviranje. Ako poželite napraviti nešto slično, evo kako ćete sve pripremiti.

Prvo trebate osmisliti i nacrtati što želite ugravirati na dasku. Papir, olovka i flomaster dovoljni su vam za taj zadatak. 



Za večinu lasera potrebni su motivi u vektorskom formatu, to ćete napraviti tako da skenirate crtež i obradite ga na računalu u nekom od programa za vektorsko uređivanje.
Ako crtež ne znate sami prebaciti na računalu u vektore, mogu to za vas napraviti u firmi koja će vam predmet i gravirati. U svakom slučaju najbolje je prije nego što krenete bilo što raditi, posvjetovati se s njima koji format im je potreban.

Ako sami prebacujete ilustraciju u vektore, to je prilika da doradite ilustraciju, razmjestite elemente ili  promjenite ono što vam se ne sviđa. Kod crtanja vodite računa da ono što je crno će biti udubljeno, ugravirano.
Tako je i moja daska doživjela malu preobrazbu, razmjestila sam elemente drugačije od zamišljenog i dodatno ukrasila natpis.
 
Ono što bih vam savjetovala je da uzmete jednobojnu dasku, jer će se na njoj bolje isticati gravure, neće biti ovako šareno kao na ovoj. Slijedeći put ću biti pametnija :)

 Ako želite sami gravirati, postoje dva ručna alata kojima to možete na drvetu. Jedan je pirograf, a drugi je alat za graviranje i svaki od njih daje različit rezultat na kraju.  No, detalje o tome ostavit ću za neki drugi post, kada ću vam moći i pokazati primjere.

 Za kraj, treba poklon i lijepo upakirati. Napravite privjesnicu u stilu ilustracija na dasci.

 I zamotajte u ukrasni papir. Obzirom da se radi o dasci za rezanje, meni se učinilo zgodnim dekorirati poklon povrćem, možete napraviti buket od peršinovog lišća, luka, feferona, cherry rajčica,...što vam se nađe pri ruci.

Kako se vama sviđa?

Do čitanja!
Keks

 

Keks made Copyright © 2011