Makover stare vaze

Prijatelji su mi poslali staru vazu, s kojom nisu znali što će, jer pušta. Tražila sam rupu, ali je nisam pronašla :) Vjerojatno pušta jer nije glazirana keramika, pa s vremenom propusti vodu. Prvo sam mislila da ću je ostaviti u orginalnom izdanju i odnjeti u kuću na moru, jer ima slatke motive riba, no što sam je više gledala više mi se rađala ideja njezinog sasvim novog izgleda i odmah sam joj pronašla i savršenu namjenu.

 Ako imate koji takav primjerak kod kuće koji zove da ga se preuredi, evo kako sam ja to napravila. Brzo i jednostavno. Trebat će vam akrilna boja, kist, spužvica, isprintani uzorak kojim je želite ukrasiti i indigo papir.

 Prije nego krenete sa bojanjem, ošmirglajte predmet. Tako ćete maknuti svu prljavštinu i masnoću, pa će se boja bolje primati, a ujedno ćete i ublažiti boje podloge, što je prednost ako će nova boja biti svijetlija. Ja sam nanjela 3 sloja bijele boje i između svakog sloja ponovo prošla sa brusnim papirom da maknem tragove kista. Možete bojati i sa spužvicom, no s kistom je brže.

Nakon što se podloga dobro osušila, zalijepite pik traku tamo gdje želite izvući linije. Pik traku maknite odmah nakon bojanja, nemojte je ostaviti da se suši zajedno sa bojom, tako će vam ispasti lijepši rubovi.

Motive možete nanositi pomoću šablona koje izrežete prema isprintanom uzorku ili uzorak sa papira prenesite pomoću indigo papira na vazu i nakon toga kistom obojajte unutrašnjost. Ako se odlučite za šablonu, bojajte spužvicom ili kistom za šablone i učvrstite šablonu pik trakom, biti će vam lakše raditi.

Dok sam bila u kreativnom zanosu, zaboravila sam fotkati pokoji korak, no nadam se da ćete iz ove fotografije moći dokučiti što i kako sam radila. Bijeli kist za podlogu, crni kist za linije i spužvica za nanošenje boje preko šablone. Olovka ili flomaster trebat će vam ako se odlučite prenjeti motiv pomoću indigo papira.

Smijem li se diviti sama svom radu i reći da sam se zaljubila u njezin novi izgled? :) Baš se savršeno uklopila u kuhinju.  Sad samo još nedostaju kuhinjske krpe sa istim motivom, to je slijedeći projekt kad ulovim vremena.


Samo da napomenem da se ovako obojana vaza ne može prati, već samo brisati krpom. Ako želite možete je dodatno zaštiti lakom, ja nisam jer mi se sviđa mat finiš.

Do čitanja!


 

Keks made Copyright © 2011