Ušivne etikete - printanje na tkaninu

U jednom od prošlih postova obećala sam vam pokazati kako možete sami napraviti ušivne etikete. Ako potražite na internetu, ima more tutoriala na istu temu, razlikuju se po načinu prenošenja teksta na tkaninu. Dosta ih koristi tehniku transfera pomoću folija, koja se meni osobno ne sviđa jer ostavlja nekakav plastični trag na tkanini oko teksta.


 Ja sam se odlučila za direktan ispis na tkaninu. U većini tutoriala koriste freezer paper kako bi mogli tkaninu provući kroz pisač. Neko vrijeme istraživala sam što bi kod nas bio taj freezer paper i mislim da je nasličniji papiru u koji u dučanima pakiraju salamu. Čak se jedno vrijeme i povlačilo par takvih papira po mom stolu s namjerom da isprobam tu tehniku, no do sada nisam. Umjesto toga dosjetila sam se jednostavnijeg rješenja- naljepnice za printer. Ima ih različitih oblika i dimenzija, a za ovaj postupak trebaju vam naljepnice A4 formata, u jednom komadu.
Pisač mora biti inkjet.

 Ispeglajte tkaninu da nema nabora. Pazite na debljinu i sastav tkanine. Ja sam koristila pamučno posteljno platno, ono je tanko i može bez problema proći kroz printer. Naravno kroz moj printer, kako će se ponašati u vašem, morate sami eksperimentirati :) No, nebi trebali imati problema jer ja imam običan kućni inkjet printer u boji.
Odlijepite naljepnicu s podloge.


Zalijepite naljepnicu na tkaninu tako da zalijepite jedan ugao i onda je polako spuštate na tkaninu i istovremeno rukom zagladite.


Izrežite višak tkanine oko naljepnice i tkanina je spremna za ispis.

 Postavke pisača podesite tako da dobijete najkvalitetniji otisak. Moj pisač npr. ima opciju best photo, prilikom čega koristi više tinte kako bi otisak bio što kvalitetniji. Tu postavku koristila sam i za ispis na tkaninu, tako da se što više boje upije u nju.

Prilikom odljepljivanja tkanine sa naljepnice moguće je da će se tekst izobličiti zbog povlačenja, no ne brinite, samo razvucite tkaninu u suprotnim smjerovima i tekst će se vratiti u originalno stanje.

Nakon što ste odlijepili tkaninu sa naljepnice, ispeglajte je, izrežite na veličinu etiketa i na par minuta umočite u alkoholni ocat. Na taj način fiksirat ćete boju.
Nakon kupke u octu, dobro isperite etikete u vodi i osušite.

 Da biste napravili ušivnu etiketu, presavinite lijevu i desnu stranu do polovice etikete...

...zapeglajte..

 i sada presavinite na pola.

Moje etikete imaju natpis samo na jednoj strani, no možete ih pripremiti tako da imaju tekst s obje strane.Testirala sam, boja se prilikom pranja nije isprala. Kako će se ponašati nakon nekoliko pranja, ne znam, no kada isprobam svakako ću vas izvjestiti.
Savjetovala bih vam da ovakve etikete, tiskane na kućnom printeru, ne stavljate na predmete koje ste namjenili na prodaju. Mogu poslužiti na predmetima za vašu osobnu upotrebu ili ako nekome izrađujete nešto za poklon i treba vam svega par komada, no za profi upotrebu, dajte izraditi i profi etikete ;)
Biti ćete mirni da se boja nakon nekog vremena neće isprati, što je bitno ako želite da vaši proizvodi i nakon duže upotrebe izgledaju lijepo i kvalitetno.


Sjećate se kako su izgledale na jastučiću?

Ako sam nešto izostavila u opisu, a zanima vas, slobodno pitajte :)

Do čitanja!


Broj komentara: 14 :

 1. Odličan tutorial i super ideja! Uvijek sam htjela probati printanje na tkaninu, samo što me je strah da nešto ne zaglavi u printeru i da ga ne upropastim! Sad sam ipak malo hrabrija, morat ću probati, nema druge! :)

  OdgovoriIzbriši
 2. i-zvr-sno! super ideja, naljepnice za printer! ja sam svoje etikete napravila sa transfer papirom, nisam baš zadovoljna jer stvarno daje plastičan dojam. već neko vrijeme se mislim kako ću printati na platnu, pa nikako... pogledaj ovaj post http://shabbycriss.blogspot.com/2013/10/tutorial-i-did-it-ive-printed-on-fabric.html, ova je cura platno omakala u otopinu čećera da ga učvrsti. meni na pamet pada štirka, što misliš? ili je ipak najlakša tvoja verzija?

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Zanimljiva ideja, no mislim da bih prije isprobala tvoj prijedlog sa štirkom. Šećer u printeru..pa ne znam..ne bih se baš igrala :) Bojala bih se da ne ostane ljepljivi sloj negdje na glavama printera, a mislim da nakon toga printer možeš baciti.
   Što se tiče cijene, jedna ovakva naljepnica košta oko kunu i ja obično jednu naljepnicu iskoristim dva puta, ovisi koliko ostane ljepljiva. Tako da mislim da se ne isplati zezati sa namakanjem.
   Ono što mi još pada na pamet je da bi tako tretirana tkanina lošije upijala tintu, pa je pitanje kako bi se ponašalo kod pranja, no zanimljivo bi bilo eksperimentirati :)

   Izbriši
 3. odličan tutorijal! Pogledala sam nekoliko sličnih tutića ali ovo s alkoholnim ostom mi je novost! A što se tiče onog papira za salamu i transfer papira, pokušavala sam (između ostalog) s njime, nije ipak to taj papir (bar ne onaj iz Studenca hehehe).
  Koji printer koristiš? Moj stari je crknio pa baš razmišljam o kupnji novog..... imaš koji savjet s obzirom da dosta radiš s papirom vjerojatno se kužiš bolje nego ja?

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. O super, znači ne moram niti pokušavati s papirom za salamu :)
   Što se tiče printera, uh, ponuda je velika, a ja nisam imala potrebu za novim printerom pa nisam niti istraživala. Ono što ti generalno mogu savjetovati - ako ti treba samo za povremeno printanje i to većinom u boji, uzmi inkjet. Boje su ljepše.
   Ako ćeš ga koristiti samo za ispis crno-bijelog teksta, dokumenata i slično, onda ti je možda bolji laserski, jer ćeš za istu svotu novaca imati bolji c/b otisak, nego na inkjetu. Svakako prilikom kupnje pogledaj i koliko ti koštaju boje za pojedini model, jer printer može biti povoljan, a onda potrošiš cijelo bogatstvo na boje. I moj savjet ti je da biraš printer kojem se svaka boja kupuje posebno, tako da mjenjaš samo onu koju potrošiš.

   Izbriši
 4. Etikete su zakon!!!
  Čitajući postupak nema nikakve dileme oko eventualnog neuspjeha, jedino gdje može zapeti je printer!
  Hvala što si svoje otkriće i iskustvo podijelila s nama :)))
  Lp

  OdgovoriIzbriši
 5. Super, baš sam vidjela nešto slično na jednom stranom diy blogu !! Jedva čekam isprobati, hvala :))

  OdgovoriIzbriši
 6. Jako korisno i jasno, hvala puno !

  OdgovoriIzbriši
 7. Izgleda jako ljepo. Hvala za tutorial.

  OdgovoriIzbriši
 8. Hvala što si podijelila!!

  OdgovoriIzbriši
 9. Odlično ! Hvala što si to podijelila sa nama !

  OdgovoriIzbriši
 10. Odlično! Hvala 100 puta! Već GODINAMA tražim jednostavan način za izradu etikete koja će izgledati prirodno. Prije pola sata sam pročitala ovaj post i već testirala :) Rezultat- FANTASTIČAN! Ja sam koristila žuticu. Pozdrav!

  OdgovoriIzbriši

Pišite mi, vesele me vaši komentari :)

 

Keks made Copyright © 2011