Pečati - Stamps

Kako ne bi vrijedila ona stara obečanje ludom radovanje, eto napokon kratkog tutoriala o pečatima. Željka, na ovoj stranici moje knjige pisala bi posveta za tebe :)))

Dakle, pečati ili na engleskom stamps. Nekoliko je vrsta pečata, no u izradi čestitki i scrapbookingu koriste se uglavnom dvije vrste, pa ću se danas zadržati na njima. Ono što je super kod pečata je da se ne moramo ograničiti samo na papir, ja ih koristim i na platnu, drvu, staklu,...

Gumeni pečati (rubber stamps) uglavnom su napravljeni od crvene gume i oblik koji je izrađen u gumi nalijepljen je na neku vrstu spužve i na drvenu podlogu. 
Ovi pečati iznimno su izdrživljivi i ukoliko ih se ispravno održava i koristi, rekla bih da su neuništivi.


Ono što je po meni nedostatak ovakvih pečata je nepraktičnost pri čuvanju. Obzirom da su zalijepljeni na drvenu podlogu zauzimaju dosta mjesta, pogotovo ako se radi o nekim većim primjercima. No opet, upravo ta drvena podloga zaslužna je u jednom djelu za kvalitetu otiska koji ostavljaju.




Naravno da se s vremenom doskočilo problemu čuvanja gumenih pečata, tako da su nastali cling rubber stamps. To su pečati napravljeni od iste kvalitetne gume, zalijepljene na spužvu, no sve zajedno nije zaljepljeno na drvenu podlogu, nego se koristi sa akrilnim držačem koji se koristi i za prozirne akrilne pečate. Od tuda i njihov naziv cling - prianjati.  Upravo takva verzija je moja omiljena.



Prozirni ili akrilni pečati (clear stamps) - ove pečate pronaći ćete pod različitim nazivima, acryl stamps, clear rubber stamps, clear stamps, polymer stamps,... no sve su to isti pečati - prozirni i napravljeni od akrilnih polimera.

Najčešči naziv im je clear (prozirni) pečati, što im je upravi i glavna prednost pred gumenim pečatima. Zbog svoje prozirnosti lako se koriste, jer vidimo gdje ćemo ih točno smjestiti na papir. Prozirni pečati koriste se sa prozirnim akrilnim blokom, na koji se zbog svog sastava jednostavno sami prijepe i nakon upotrebe odlijepe. Zbog ovoga vrlo su praktični za čuvanje, jer zauzimaju malo mjesta.



No, prozirni pečati nisu toliko izdržljivi i nemaju toliko kvalitetan otisak kao gumeni. Ovo ne znači da ćete ih nakon par korištenja baciti, već je jednostavno materijal od kojeg su napravljeni osjetljiviji.
Što se tiče kvalitete otiska, prozirni pečat nikada ne može imati tako kvalitetan otisak kao gumeni, no te nijanse primjećuju se na pečatima koji imaju puno sitnih detalja ili  tankih linija. Velika razlika je i u kvaliteti prozirnih pečata pojedinih proizvođača, ima ih stvarno kvalitetnih, no to se onda osjeti i na njihovoj cijeni.

Koje pečate na kraju kupovati?
Rekla bih da je ovo teško pitanje, jer svaki ima svoje prednosti i mane.
Ja sam se odlučila za drvene pečate kada se radi o nekim večim motivima. Veći pečati su naravno skuplji, pa želim i da mi pečati duže traju. Ujedno kod većih pečata ne očekuje se preciznost u korištenju, tako da i njihova neprozirnost nije mana.
Za one motive za koje znam da ću često koristiti, također bih se odlučila za gumeni pečat npr. božićni motiv znam da ću korisiti svake godine i želim da mi takav pečat dugo traje.
Naravno ovo je samo jedan od kriterija odabira pečata, no mislim da je ovo sasvim dovoljno informacija za ovaj put.

A da bi pečati imali svoju funkciju, potrebne su nam tinte. Tinta ima raznih, glavna razlika im je sastav o kojem na kraju ovisi koliko će se brzo sušiti, koliko je boja postojana, hoće li se razmazivati,...



Ono što je najvažnije ako želite sačuvati i dugo koristiti svoje pečate je da ne koristite s njima nikakve proizvode na bazi alkohola.

Eto, to bi ukratko bilo o pečatima, nadam se da su vam informacije korisne. Ako vas nešto dodatno interesira pitajte, pa pojasnim u nekom od idućih postova.

Do čitanja!
Keks

Broj komentara: 15 :

  1. Super zanimljiv post. Moram priznati da si me prosvijetlila. Puno toga nisam znala. Nekada jednostavne stvari izgledaju komplicirano ... sve dok ti netko lijepo ne objasni. Hvala ti.

    OdgovoriIzbriši
  2. Odličan tutorijal, Ivana. Nisam stručnjak, ali vjerujem da je sve nabrojano što je potrebno da se sazna i krene. Meni su sve informacije bile jako korisne.
    Pusa :))

    OdgovoriIzbriši
  3. Ljubim te za ovaj post!!! Zadnje vrijeme razmišljam o kupovini pečatića ali nisam imala pojma odakle krenuti.. Hvala ti na ovim dragocjenim savjetima:))

    OdgovoriIzbriši
  4. Baš si dala truda i sve detaljno objasnila. Ja sam u svom zadnjem newsletteru dala ideju i za otiskivanje porilukom, a vidjela sam da neki umaču i celer u tintu. Alternativne metode. :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Krasno si nam sve objasnila, hvala ti! Nisam još kupila ni jedan pečatić ali sada sam sigurna da hoću:)

    Sunčani pozdrav:)

    OdgovoriIzbriši
  6. kao što je eda rekla ljubim te za ovaj post!....
    imam prozirne pečate ali moram priznati da mi je rad s njima bio problem jer nisam imala pojma da trebam prozirni držač:((....tu mogu i inprovizirati i konačno pečatirati nešto.....
    bez držača je nemoguće jer su pečati premekani i otisak je bljak ....

    OdgovoriIzbriši
  7. vrlo korisne informacije, hvala Keksiću :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Ovo je bio vrlo edukativan post na kojem ti zahvaljujem, jer uvijek mi je gušt pročitati nečija vlastita iskustva sa određenim proizvodima nego slijepo vjerovati onima koji proizvod nude na prodaju i često puta nas uvjeravaju da je upravo to ono najbolje!
    Zanimljivi su ti štambiljiči, ja imam par nekakvih kockastih drvenih s gumenim otiskom i jedino sam si postavila pitanje kad sam ih koristila, s čim ću ih očistiti, jer jedanput želim crnu boju, a drugi puta crvenu...ili to nema veze, može jedna preko druge unedogled? Ne znam, nisam probala i odustala sam baš iz tog razloga! Glupo pitanje, ha? Ah, šta ćeš..hehe
    Pusa

    OdgovoriIzbriši
  9. hehe... ma kao i da jesi napisala posvetu.
    ali mene brine to što ja uvijek nekako među zadnjima vidim novi post na tvome blogu. hmmm... morati ću to nekako popraviti.
    zahvaljujem na postu o pečatima. stvarno nisam imala pojma da se to tako radi. jako mi je zanimljivo. morati ću još par puta pročitati cijeli tekst u miru.

    OdgovoriIzbriši
  10. @ Željka, nema na čemu, bilo mi je zadovoljstvo :)
    a to sa propuštanjem postova se i meni događa, već sam počela sumnjati da ipak blogger nešto muti, jer čudno mi je da preskočim dva, tri posta s nekog bloga a znam da sam taj dan kod svih škicala što ima novo.

    OdgovoriIzbriši
  11. hvala na savjetima,dosta toga nisam ni znala...

    OdgovoriIzbriši
  12. Hvala na poučnom postu... tek sad otkrivam čari pečata i scrapbookinga tako da je svaki savjet dobrodošao :)

    OdgovoriIzbriši
  13. Vidim da koristis Tim Holtz pecate pa me zanima gde ih nabavljas

    OdgovoriIzbriši
  14. Gde da nadjem rubber stamps?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mogu se kupiti u hobi dučanima i neke papirnice ih imaju u ponudi.

      Izbriši

Pišite mi, vesele me vaši komentari :)

 

Keks made Copyright © 2011