Personalizirana daska za rezanje
Ova ideja mota mi se po glavi od prošlog Božića pa kada je tada nisam uspjela izrealizirati, iskoristila sam je sada za jedan rođendanski poklon.
Ustvari prvotno je ideja bila da sama ugraviram ilustracije u dasku sa pirografom, no na kraju sam ipak samo napravila ilustraciju i odnjela na lasersko graviranje. Ako poželite napraviti nešto slično, evo kako ćete sve pripremiti.

Prvo trebate osmisliti i nacrtati što želite ugravirati na dasku. Papir, olovka i flomaster dovoljni su vam za taj zadatak. Za večinu lasera potrebni su motivi u vektorskom formatu, to ćete napraviti tako da skenirate crtež i obradite ga na računalu u nekom od programa za vektorsko uređivanje.
Ako crtež ne znate sami prebaciti na računalu u vektore, mogu to za vas napraviti u firmi koja će vam predmet i gravirati. U svakom slučaju najbolje je prije nego što krenete bilo što raditi, posvjetovati se s njima koji format im je potreban.

Ako sami prebacujete ilustraciju u vektore, to je prilika da doradite ilustraciju, razmjestite elemente ili  promjenite ono što vam se ne sviđa. Kod crtanja vodite računa da ono što je crno će biti udubljeno, ugravirano.
Tako je i moja daska doživjela malu preobrazbu, razmjestila sam elemente drugačije od zamišljenog i dodatno ukrasila natpis.
 
Ono što bih vam savjetovala je da uzmete jednobojnu dasku, jer će se na njoj bolje isticati gravure, neće biti ovako šareno kao na ovoj. Slijedeći put ću biti pametnija :)

 Ako želite sami gravirati, postoje dva ručna alata kojima to možete na drvetu. Jedan je pirograf, a drugi je alat za graviranje i svaki od njih daje različit rezultat na kraju.  No, detalje o tome ostavit ću za neki drugi post, kada ću vam moći i pokazati primjere.

 Za kraj, treba poklon i lijepo upakirati. Napravite privjesnicu u stilu ilustracija na dasci.

 I zamotajte u ukrasni papir. Obzirom da se radi o dasci za rezanje, meni se učinilo zgodnim dekorirati poklon povrćem, možete napraviti buket od peršinovog lišća, luka, feferona, cherry rajčica,...što vam se nađe pri ruci.

Kako se vama sviđa?

Do čitanja!
Keks

Broj komentara: 15 :

 1. Fenomenalno, jako mi se sviđa, super poklon, i sviđa mi se pakiranje. :)

  OdgovoriIzbriši
 2. Odličan dar! Super su mi ilustracije i baš je lijepo ispalo! Veselim se tutorialu! :)

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Hvala! Nadam se da nećeš dugo morati čekati na tutorial, potrudit ću se napraviti ga ove godine ;)

   Izbriši
 3. ko nema ideja onda svrati na Keksic blog i ne boli ga glava,ti imas ideja za sve nas :)

  OdgovoriIzbriši
 4. izvrsno! a meni se sviđa i ova dvobojna verzija

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Je, sviđa se i meni, samo mislim da bi bilo još ljepše kada bi se dizajn uskladio sa linijama, da nisu motivi "prepolovljeni". nema druge nego da probam i vidim kako će ispasti :)

   Izbriši
 5. Super je, meni se baš sviđa što daska nije jednobojna....a pakiranje je više nego originalno...:)

  OdgovoriIzbriši
 6. Previ post danas koji citam i vidi kakav je :)
  Odlicno! A i bas mi se svidja sto je daska na linije vec bila :)

  OdgovoriIzbriši
 7. Wow - ovo je baš jako cool poklon! :)

  OdgovoriIzbriši
 8. https://m.facebook.com/BisaTrgovina?view=page&ref=bookmark

  OdgovoriIzbriši
 9. Odlična ideja, jako mi se sviđa :)

  OdgovoriIzbriši

Pišite mi, vesele me vaši komentari :)

 

Keks made Copyright © 2011