Pečati / Stamps - Part 2

Jesam vas zarazila s pečatima? Ajmo onda dalje, pa zašto bih samo ja bila ovisna :) Napravila sam kratki tutorial kako samo s jednim pečatom možete napraviti efektnu čestitku.

No prije toga nešto što u prošlom postu nisam spomenula, a svakako će vam biti korisno - čiščenje pečata.

Postoje razna kupovna sredstva za čiščenje pečata, no moje iskustvo je da ne treba trošiti novac na njih. Ono s čim ja čistim pečate su baby vlažne maramice. Možete upotrijebiti i druge slične proizvode, npr. vlažne maramice za ruke ili vlažni toaletni papir, samo pazite da su nježni i da ne sadrže alkohol ili bilo kakve druge agresivne sastojke.
Bitno je još i da nemaju kreme u sebi. Neke baby maramice imaju razne dodatke kako bi bile što nježnije, no ta krema će ostaviti masni sloj na pečatu, pa tinta neće dobro prinjati, što znači lošiji otisak na papiru. Znači trebaju biti obične vlažne maramice sa što manje ikakvih dodataka.

Prozirne pečate možete i jednostavno oprati pod mlakom vodom, sa nekim blagim dječjim šamponom. Svakako ih nakon toga obrišite sa papirnatim ručnikom, kako se voda ne bi zadržala u udubinama i nakon češćeg pranja stovorio sloj kamenca. Neće to biti sloj kamenca kao na perilici rublja, no i najmanja mrvica na pečatu utječe na otisak, pa je bolje spriječiti tako nešto.

Ono što bih svakako preporučila, ukoliko pečate čistite sa vlažnim maramicama je da ih s vremena na vrijeme i operete, jer tako ćete ukloniti sloj koji je možda ostao na njima od vlažnih maramica. Drvene pečate možete isto isprati pod vodom i recimo oribati starom četkicom za zube, no nemojte ih baš namakati i držati pod mlazom vode jer će spužva na koju su zaljepljeni izgubiti svoju formu, a drvo se može s vremenom uništiti.

Moj prijedlog je da imate papir sa otisnutim pečatima kada su bili čisti i novi, tako nakon nekog vremena možete usporediti je li otisak isti ili je lošije kvalitete i vrijeme je za generalku.

Ajmo sad malo stvarati...što nam je potrebno:
- žuti papir A5 formata, plavi papir formata A6, jedan pečat sa tekstom, tinta, bijeli flomaster, klamerica, ukrasna traka, par gumbića, ljepilo i škare

Žuti papir presavinete na pola i to nam je baza čestike


Na plavom papiru olovkom iscrtate polukružnice i prema njima odrežete škarama ili skalpelom taj dio papira. Ja sam označila prostoručno, no možete se poslužiti šestarom ili recimo čepom od boce i sl. meni se u ovom slučaju sviđalo da oblik bude malo nepravilan.


Prozirni pečat stavite na akrilni blok, umočite u tintu i ispečatirate dio papira.


Bijelim flomasterom proštepate rub...


Klamericom učvrstite ukrasnu traku...


Proštepate slova bijelim flomasterom kako bi dobili kontrast i istaknuli riječ smile i dodate na doljnji prazan dio neki tekst. Ja nisam imala pečat s nekim tekstom koji bi odgovarao, pa sam rukom napisala be happy...


Gumbiće zalijepite sa ljepljivim točkicama i sve zajedno zalijepite na žutu bazu čestitke.
Plavi papir sam na žuti zalijepila sa ljepljivim jastučićima, da dobijem 3D efekt, tako čestitka izgleda puno efektnije, no možete zalijepiti i s običnim ljepilom za papir.


Dodatno sam još zaoblila donje rubove, jer jednostavno volim zaobljene rubove :)



I to je to - smile and be happy!



Do čitanja!
Keks

21 komentar :

  1. Mici, pa ovo je savršeno! Još uvijek ne mogu vjerovati kakvu si majstoriju napravila od "običnog" papira! Savršena je! Nisam znala da na pečatu može biti kamenca! Mene si ovim postom svakako nasmijala i razveselila! Smile! Be happy!!! Ma tko ne bi bio sretan uz tebe?

    OdgovoriIzbriši
  2. aaa... prva sam, prva sam!!! vidiš kako se brzo popravljam :)
    jako mi je ovo interesantno. jednostavna čestitka a tako efektna. postupak mi se ne čini jako kompliciran, moraš samo imati potreban materijal i "alat" i, naravno, iskustva, ali ideje kao ti, ne može imati svatko. keksiću, bravo! stvarno si jedinstvena.

    OdgovoriIzbriši
  3. damn... pretekla me majto za minutu. ipak nisam prva :(

    OdgovoriIzbriši
  4. @ Željka, lol! ma nema veze prva ili zadnja, tvoji komentari su uvijek iskreni i dragi :)
    @ Majto, ma joj nemojte me krivo shvatiti s tim kamencom, neće se sad on loviti k'o lud, nego kroz neko vrijeme ako se voda suši prirodnim putem, može se nataložiti, kao i na svemu drugom. Sad su mi pred očima pečati sa grumenima kamenca :))

    OdgovoriIzbriši
  5. a kaj da ti velim.....savršen tut koji je postavljen za tutorial tjedna na hc-u, čestitam :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Ovo je predobro - u biti nemam ni jedan pečat i nakon ovog posta krećem u nabavku. A da nam pokažeš neki tut na tekstilu... ? Hmmmm? Ili već ima negdje a ja ne vidjeh?

    OdgovoriIzbriši
  7. Mene si dovoljno jučer oduševila da odem u dućan po moje prve pečatiće... A ovaj tutić je posebna priča, u tri poteza napraviti predivnu čestitku!! Bravo i opet bravo!

    OdgovoriIzbriši
  8. Bomba! Mislim tutorijalna. Genijalno si to opisala. Ja, totalni laik po pitanju čestitki i scrapa, osjećam da mogu probati, bez bojazni. A iskreno se divim tebi kako od jednostavnih stvarčica napraviš ovakav bonbon od čestitkeš I sad nek još netko kaže da su pečati bezveze
    Hvala ti i za sve ove korisne informacije :))
    Pusa :))

    OdgovoriIzbriši
  9. @Tea, joooooj hvala ti :)
    @Angi, nisi propustila, nema još tuta na tekstilu, no čim ulovim malo vremena napišem ;)
    @ Eda, joj jedva čekam da vidim što ćeš lijepo napraviti s njima!
    @ Sandra, tko je rekao da su pečati bezveze?!! da to više nisam čula :)

    OdgovoriIzbriši
  10. pa čula sam neke pričice ... ali nikad nisam u to povjerovala :))

    OdgovoriIzbriši
  11. čestitam na tutorijalu tjedna, predivno i zasluženo :) :)

    OdgovoriIzbriši
  12. Keksu,ovo je tako dobro...evo ne znam što bih više rekla.Predobro.Od prvog slova pa sve do zaobljenih rubova.Kradem,yes I do,do,do!

    OdgovoriIzbriši
  13. tko zna zna!!!.....ja bih u najboljem slučaju na plavom paprir nešto napisala i "prikeljila" na žuti:P......
    a ti si u par poteza napravila čaroliju i još nam sve lijepo i jasno objasnila:)....
    hvala:))..

    OdgovoriIzbriši
  14. Odličan post step by step i to od kraljice u izradi čestitki! Sve sam pročitala i nadam se zapamtila, a ono što nisam sad znam gdje ću pitati :)))
    Najvažnije je što znam kako ću održavati svoju skromnu kolekciju štambilja!
    Hvala puno i jako mi se sviđa najnovija čestitka!

    OdgovoriIzbriši
  15. savršeno,hvala ti na tutiću!

    OdgovoriIzbriši
  16. ma kako li si samo ovo 'be happy' uspila tako lipo napisat?! Meni se čini da svi moji pokušaji izrade stvarčica s papirom izgledaju neuredno... vjerojatno je dobar dio i u praksi?! Hvala na slikama i tutorijalu... baš inspirira da napravim i sama nešto slično ;)

    OdgovoriIzbriši
  17. Super si ovo izvela. Lijepo je vidjeti da nas ima još ovdje u RH koji volimo štambiljiće. :) Ja izrađujem svoje prozirne štambiljiće (kao što se može vidjeti na blogu) jer jednostavno volim kad mi karta ima hrvatske riječi. Baš radim na nekim novim setovima. Sredinom mjeseca sam također započela s tutorialima, no istodobno čitateljima nudim da mogu kupiti set za samostalnu izradu iste takve karte. Jesi li ti možda razmišljala o tome?

    OdgovoriIzbriši
  18. Eto, simple ko Keks :). Izgleda odlično.
    Pozdrav.

    OdgovoriIzbriši
  19. tako si lijepo objasnila kako napraviti čestitku. prije sam pokušavala sa tim, ali nikako mi nije išlo. jednostavno sam imala dvije lijeve ruke za to. a što se pečata tiče, zasada imam jedan jedini, od gumice :)

    OdgovoriIzbriši

Pišite mi, vesele me vaši komentari :)

 

Keks made Copyright © 2011