Organizacija bookmarka

Sigurno surfajući naiđete na fotografije koje vas inspiriraju ili naiđete na neki tutorial koji biste htjeli sačuvati i jednog dana napraviti nešto slično.
Ili ste recimo napravili nešto po uzoru na nečiji rad i želite to objaviti na blogu i zahvaliti se autoru za ideju, no nema šanse da pronađete blog ili stranicu gdje ste to prvi puta vidjeli. Pa kako to sve organizirati?

Ja sam se dugo vremena mučila s time. Prvo sam počela sa bookmarksima na svom računalu, onda ih se toliko skupilo da se više u njima nisam snalazila, pa sam se bacila u organizaciju samih bookmarka.
Organizirala sam ih u različite foldere tutoriali, inspiracija,... Nakon toga sam ih organizirala unutar foldera, tako se naprimjer folder tutoriali djelio na Cards, transfer, sewing ...itd.
Najveći problem bio mi je organizirati folder inspiracija, jer znate i sami da je to specifično područje, nešto što je netko recimo napravio od platna, mene inspirira da napravim od papira, ili recimo boje na keramičkoj vazi inspiriraju me za kombinaciju boja na nekom decoupage radu,... i u koji folder onda staviti koji link, a da ne moram klikati na svaki pojedinačno da saznam koja se fotografija na njemu krije i što me to točno inspiriralo na pojedinoj fotografiji. Ili recimo spremim par tutoriala naziva Torbe, i sve dok baš ne odem na tu stranicu ne znam na koju sam točno torbu mislila.

Rješenje bi bilo - dobro osmisliti imena bookmarka, tako da po opisu točno znam što mogu pronaći na tom linku, no mislim da je to nemoguća misija, barem meni. A opet ima i situacija kada ne znam točno što tražim, i voljela bih samo proletjeti fotografijama, pa možda pronađem nešto što mi treba baš za to na čemu trenutno radim ili me dodatno inspirira. 
Tako sam neke fotografije počela spremati na računalo. To se baš nije pokazalo kao najbolji način, jer sam si zatrpala računalo sa fotografijama, a i na kraju nisam znala od kuda mi te fotografije i na koji način ih mogu upotrijebiti, jesu li for personal use only ili imaju commercial licence i sl.

I onda sam pronašla alat, koji me oduševio, a nadam se da će i vas, ako ga već do sada niste otkrili. Zove se vi.sualize.us .
Radi se o online bookmarksima koji funkicioniraju na način da stavite bookmark na fotografiju i svaku fotografiju pomoću tagova možete staviti u posebnu kategoriju, što olakšava kasniju pretragu. 
Tako na kraju dobijete galeriju fotografija poredanu prema kronološkom unosu, a sa strane imate opciju sortiranja fotografija prema ključnim riječima koje sami definirate. Da bi sve bilo još jednostavnije, fotografiju dodajete u svoje bookmarke pomoću samo dva klika.

Svakako si instalirajte bookmarklet na vaš internet preglednik i kada vidite fotografiju koja vam se sviđa, kliknete na taj gumb, pa na fotku koju želite zapamtiti, upišete ključne riječi i to je to, fotka je u vašoj galeriji bookmarka. 
Vašoj galeriji možete pristupiti sa bilo kojeg mjesta, jer je online, možete odabrati i hoće li vaši bookmarksi biti vidljivi svima ili će biti privatni i vidljivi samo vama.  Detaljnije o cijeloj ideji pročitajte ovdje. A ovdje upute kako instalirati bookmarklet.

Evo recimo kako to izgleda kod mene. Jedan od bookmarka postavila sam na tutorial na blogu Mod Podge Rocks, tutorial je o izradi naljepnica za staklo. Iskreno, ne znam kako bih nazvala ovaj bookmark da je spremljen na mom računalu, a da znam i nakon par mjeseci o čemu se radi, ovako na vi.sualize.us unutar moje galerije tutoriala vidim ovu fotografiju



i točno znam o čemu se radi i treba li mi baš taj tutorial. Kliknem na fotografiju i eto me na original tutorialu na blogu Mod Podge Rocks, sa svim uputama i dodatnim fotografijama, a nakon što sam napravila sve prema uputama iz tutoriala čak znam kome i gdje trebam ostaviti komentar i zahvaliti se na ideji :)

Jedina mana je mogućnost da netko makne originalanu fotografiju ili članak, pa ste ostali bez svoje inspiracije ili tutoriala, no mislim da su to rijetke situacije ili barem jednako vjerojatne kao ona da ćemo ostati bez svih podataka ako nam se pokvari računalo.

Zar nije super?!! Ako imate sličnih problema kao i ja, ovome svakako dajte šansu, mislim da ćete biti oduševljeni.
Kakva su vaša iskustva s organizacijom bookmarka, imate li neki super savjet za podjeliti?

Do čitanja!
Keks

Broj komentara: 11 :

  1. Ti si otišla nekoliko koraka dalje, organizirala si se skroz :)))
    Ja nekako više voli c/p dio teksta i sliku pa sve skupa spremim u word i stavim si ispod poveznicu s kojeg je to bloga! No, čitajući tvoja iskustva možda i ja krenem tvojom stopama!
    Hvala!

    OdgovoriIzbriši
  2. Imam isti problem i potpuno sam se prepoznala u tvojoj priči o organizaciji bookmarkova i fotografija; moram priznati da se u poslednje vreme osećam bespomoćno po tom pitanju i stalno odlažem momenat ponovne organizacije prema nekom novom sistemu koji nikako da osmilim kako bi trebalo da izgleda da bi bio pregledniji od starog. Moj zamršeni komentar dovoljno govori o mojoj zbunjenosti na tom polju :).
    Hvala ti do neba na ovom super linku, ovo je stvarno pravo rešenje za moje bookmark probleme!!!

    OdgovoriIzbriši
  3. Hej, Keksice, ovo mi zvuči kao znanstvena fantastika! Još da izmisle ovako nešto za pretraživanje po mome stanu (uvijek nešto tražim i tražim)...
    Idem sada prostudirati malo detaljnije, hvala ti na ovome:))

    OdgovoriIzbriši
  4. Famozna ideja za sve koji žele imati redu u svojim računalima,super!
    Ugodan vikend:)

    OdgovoriIzbriši
  5. Super ideja. Budem se malo poigrala s time. "virtualnih" ladica nikada dosta.
    Pusa :))

    OdgovoriIzbriši
  6. Ja sam došlo do onoga dijela,ako mi se nešto svidi,isprintam fotku,a na koji ću to način upotrijebiti znam samo ja,a kada će to biti,desi se samo od sebe.Dakle,vrijeme je za usavršavanje pa ćemo i to pokušati!

    OdgovoriIzbriši
  7. Ja sam se već bogato bila ispisal u komentaru koji je google pojeo zbog pada bloggera i nahvalila ovaj tvoj do besvesti. Meni je ovaj link stvarno pravo blago, najzad ću biti organizovana :))!

    OdgovoriIzbriši
  8. Ha ha...ma nemam nikakvih savjeta...super si ti to objasnila, stvarno si se potrudila, ali mi se čini tako komplicirano dok ne krenem. Najbolje da ga isprintam pa korak po korak. Pusa i pozdrav!!!

    OdgovoriIzbriši
  9. Ja za to koristim pinterest i google reader već neko vrijeme :-))

    OdgovoriIzbriši
  10. @Lenka, nadam se da si već sve organizirala i da uživaš u novoj organizaciji :)
    @ Andrea, ma uistinu nije komplicirano, samo otvoriš account i dalje je sve vrlo intuitivno
    @ Marina, vidiš, vidiš... Google ima hrpu alata, a nikada se ne sjetim odmah pogledati imaju li nešto meni interesantno :)

    OdgovoriIzbriši
  11. o, da, imam ja svoj sistem... isprintam ono što m ise svidi i pospremim papir, samo ne znam više gdje. i onda kada imam veliko pospremanje kuće, pronalazim papire i guram ih sve zajedno u jedan fascikl bez ikakvog reda i plana. i onda fascikl pospremim, samo ne znam više gdje... i tako u krug. jel da da kako sam perfektno organizirana? idem sad proučiti to tvoje čudo.

    OdgovoriIzbriši

Pišite mi, vesele me vaši komentari :)

 

Keks made Copyright © 2011