Šareni stolići za uživanje na terasi

Od prošlog ljeta imam plan i ideje kako urediti terasu, ali nekako je uvijek zadnja na listi zadataka. Čak sam u nekom trenutku ove godine i odustala, obzirom da je već pola ljeta prošlo, planirajući kako ću onda sve pripremiti preko zime za sljedeće proljeće, no onda sam se sjetila da sam to isto planirala za prošlu zimu i naravno da nisam ništa napravila. Tko misli na uživanje na terasi dok je vani minus.

Zato sam se pokrenula i počela lagano križati jednu po jednu stvar na listi. Ležaljke su gotove, navlake za madrace su sašivene, jastuci i jastučnice za leželjke su sašiveni, a da bi zaokružili taj dio priče, još nam je nedostajao stolić.

Kad sam bila klinka, stalno smo se igrali na ovakvim sličnim koloturima. Imali smo ih u svim mogućim veličinama. Mali, za sjedenje, su bili plastični, a veliki, koji je služio kao stol, bio je drveni. Na tom velikom smo se u bakinom dvorištu igrali Zvjezdanih staza, vjerojatno nas je okrugli oblik podsjećao na komandni most :)

Zato sam morala imati bar jedan tromić, tako smo ih zvali, i na našoj terasi. Čak mi se sviđaju i kada ostanu u originalu, neobojeni i sa natpisima, no ovi baš nisu bili u dobrom stanju i taj crveni natpis mi se nikako nije uklapao, pa sam ih ipak odlučila obojiti i osvježiti.

Tromići koje sam uspjela pronaći nisu cijeli drveni, valjak im je od kartona, zato sam morala smisliti kako prekriti taj središnji dio, a da izgleda lijepo. Zamisao je bila  obojiti drvene dijelove u bijelo, a valjak omotati užetom u boji, tako da svaki valjak bude druge boje.
  
Ideja sa užetom živjela je u mojoj glavi sve dok nisam otišla u trgovinu i vidjela cijenu užadi.  Željela sam uže omotati više puta oko valjaka, tako da ih proširim u promjeru, a za to mi je po mojoj procijeni trebalo minimalno 30-40 metara užeta, što bi na kraju ispalo 300-400 kn. Nije mi to imalo smisla, pa sam odustala od toga i krenula smišljati drugo rješenje.
Nakon par dana smišljanja, odlučila sam kupiti tkaninu, narezati je na trake i sama isplesti uže. Pletenje sigurno zahtjeva više vremena nego kupiti gotovo uže, ali je puno jeftinija varijanta. Još kada sam u trgovini vidjela da imaju gotovih traka u raznim bojama, raspametila sama se, ako ništa drugo, barem sam bila pošteđena rezanja tkanine :)

U trgovini ih zovu špageti, tako da znate ako ćete ih tražiti. Inače ovakve trake najviše koriste za pletenje, sigurno ste vidjeli razne tutorijale na tu temu, a ima ih u stvarno puno boja, čak ima i šarenih, na prugice, sa cvjetnim uzorkom,..a ima i raznih veličina klupka. Ovi su bili najveći i na ambalaži piše da jedno klupko ima minimalno 120 metara. Sastav im je 90% pamuk i 10 % elastin.

Nakon što sam zvaršila oba stolića, ostalo mi je još više od pola od oba klupka, tako da ih mogu iskoristiti za još nešto.


Uže sam plela kao pletenicu. Odrežete tri trake jednake dužine i pripremite se na par sati pletenja.

Problem na koji ćete naići kad pletete s dugim trakama je taj što će vam se trake plesti u pletenicu i prema krajevima, tako da ćete ih svako malo morati otpetljavati da biste mogli nastaviti plest.

Najbolje i najzabavnije rješenje je da pozovete prijateljicu na druženje i pletete zajedno tako da krenete od sredine, pa svaka prema svom kraju. Tako ćete moći isplesti dugačko uže, a radit ćete svaka s na pola kraćim trakama. Trake će vam se i dalje plesti prema krajevima, ali će biti kraće, pa ćete ih lakše raspetljavati.


Trake ćete najlakše raspetljati tako da uzmete jednu traku i izvučete je do kraja, preostale dvije otpetljat će se same.

Možda vam sad ovo zvuči apstraktno, ali kada počnete plesti, shvatit ćete o čemu govorim :)

Ne morate isplesti cijelo uže u jednom komadu, možete napraviti više kraćih, pa ih spajati u fazi pletenja ili kako ih omotavate oko tromića. Ja ih čak nisam niti vezala zajedno, nego sam samo kraj gurnula pod već omotani dio dok sam ih motala oko tromića.

Sigurna sam da ćete me pitati gdje sam kupila pamučne špagete pa da vas preduhitrim :) U Pamigu, trgovini tekstilom u Ilici, kada sam ih ugledala u svim mogućim nijansama na polici, osjećala sam se kao klinac u dućanu s bombonima.
U ponudi imaju i drvene deblje igle za pletenje i heklanje, sigurna sam da su neki od vas tražili gdje se kod nas mogu kupiti, ja znam da sam ja tražila duže vrijeme.

Na Instagram sam stavila fotku igli, pa možete pogledati o kakvim se iglama radi.

Razmišljala sam bih li dodala neki tekst ne gornju stranu stolića i dodatno ga ukrasila, ali za sada je ostao ovako, lako naknadno dodam nešto ako ću još htjeti.

I, kako vam se sviđa?!



Uživanje može početi, uz domaći sok od bazge. Još samo da je vrijeme malo ljepše, iako nije niti ovako loše, čak je i ugodnije ušuškati se na terasi kada nije prevruće.

Na kraju me nešto interesira, kako vi zovete ove drvene špule i znate li imaju li neko službeno ime? Sigurna sam da ih ne zovete tromići, jer zadnje dvije godine ispitujem ljude znaju li što je tromić, pa me gledaju u čudu. Vjerojatno je to naša obiteljska riječ, imate li vi neku svoju?

Do čitanja!
Keks
 

 

Keks made Copyright © 2011