Čokoladni liker za djecu, ideja za poklon ispod bora

U vrijeme blagdana trudimo se više družiti, a uz ta druženja volimo i nazdravljati uz razna fina pića i likere, tako se i rodila moja ideja da nam napravim domaći Baileys.


Plan je bio napraviti par litara, lijepo ih upakirati u manje bočice, dio imati  za ponuditi gostima, a dio pokloniti.
Smiješala sam sve sastojke i odlučila probati prije nego što dodam alkohol i to je bila greška...ustvari kako za koga, klinci su sretni zbog ove moje odluke :)
Jednostavno mi je smjesa bila prefina da bih u nju dodala alkohol i tako je moj domaći Baileys ustvari završio kao liker za djecu.
Skupila sam sve prazne bočice Fruteka (sva sreća da ih čuvam), do pola ih napunila koncentratom i dodala mlijeko. Naravno ambalaža je pola proizvoda, pa sam ih i lijepo upakirala i napisala deklaraciju - rok trajanja: popiti odmah! ;)

Odlična je ideja na ovakav način napraviti i adventski kalendar, na čepove nalijepiti brojeve i svaki dan popiti jednu bočicu čarobnog napitka. Jedini problem je mlijeko, koje ne bi izdržalo 25 dana, no može se napraviti i neki drugi napitak koji djeca vole, a nema sastojaka koji se brzo kvare.
Ili staviti samo trajne sastojke, a pokvarljive dodati svaki dan kada se otvori bočica.Originalan recept prema kojem sam radila liker možete pronaći ovdje a evo i prijevoda:

Sastojci:

    1 čaša slatkog vrhnja
    400 g slatkog kondenziranog mlijeka
    4 dcl Irish whiskey ( Jameson's)
    1 žličica instant kave
    2 žličice čokoladnog sirupa
    1 žličica vanilije
    1 žličica arome badema

Priprema:
Stavite sve sastojke u blender i mješajte na najvećoj brzini 30 sekundi.
Prelijte u boce, dobro zatvorite i čuvajte u frižideru do 2 mjeseca. Protresite prije svake upotrebe.

Ja nisam mogla u našim dučanima pronaći kondenzirano mlijeko, pa sam ga sama napravila. Ako se odlučite na to, budite spremni na par sati kuhanja mlijeka na laganoj vatri, često mješajući. Recept možete pronaći ovdje.

Naravno, ostalo je i malo koncentrata za napraviti pravi Baileys, on na sigurnom mjestu čeka Božić :)
 
Do čitanja,

 

Keks made Copyright © 2011