Ljestve kao dekor u interijeru


Otvorite li neki od časopisa o interijerima ili prosurfate internetom i ljestve kao dekor iskočit će na svakom koraku. Moderne, vintage, reciklirane, male, velike,... u svim mogućim izvedbama i funkcijama.
Moja početna želja bila je smjestiti jedne u kupaonu i koristiti ih za vješanje ručnika, no nemamo niti jedan slobodan zid, pa bi ustvari više smetale nego bile korisne. Tako je odluka pala na spavaću sobu, a idealne su za odlaganje odjeće koju planiramo nositi sutradan, šalova, nakita i slično.

Za izradu stvarno ne treba puno vremena, mislim da sam ih ja napravila u maksimalno 45 minuta, a financijski se sigurno više isplati nego ih negdje kupiti.

Dakle, potrebne su dvije letve za okomite noge, dužina ovisi o tome koliko želite da ljestve budu visoke. Za prečke je potrebno odrediti željenu širinu ljestvi i broj prečki i prema tome odrediti koliko nam je još duga letva potrebna za njih. Ljepilo za drvo, bušilica i svrdlo, metar, olovka, pik traka ili može poslužiti i obična ljepljiva traka.
Kod odabira letvi pazite da budu savršeno ravne, da nisu izvijene, jer ćete u suprotnome imati problema kod spajanja!

1. Odlučite gdje želite prečke i koliko će međusobno biti udaljene. Spojite okomite noge pik trakom na tim mjestima i pomoću ravnala zabilježite  gdje će biti rupe.  Ravnalo mora biti pod pravim kutem u odnosu na letve. Možete si pomoći daskom koja će držati ravnalo na mjestu.

Nije nužno raditi na ovakav način, možete jednostavno na svakoj letvi posebno metrom zabilježiti gdje će biti rupa,no meni je ovako bilo brže jer sam visine prečaka određivala od oka i jednim potezom zabilježila mjesto za obje rupe. 

2. Pazite da oznaku za rupu stavite točno na sredinu letve, jer ako će svaka rupa biti malo pomaknuta ljestve će na kraju biti izvijene ili se uopće neće moći spojiti!

Ovakvo vam svrdlo treba za napraviti rupe. Promjer svrdla ovisi o promjeru prečki.


 
3. Prepilite letvu predviđenu za izradu prečki na dužine prečaka. 
Ovdje dolazi ključan dio, koji sam ja previdjela i shvatila da sam pogriješila tek kada sam već ispilila prečke. Ako ćete raditi ljestve čije su okomite noge međusobno paralelne, onda prečke pilite ravno, no ako ćete raditi ljestve koje su dolje širije i sužuju se prema gore, kao što sam ja radila, onda prečke treba rezati pod kutem.
Nisam baš vrsni matematičar pa ne mogu sa sigurnošću tvrditi, ali logika nalaže da kut ovisi o nagibu pod kojim će stajati noge. Ja ne bih baš ulazila toliko precizno u to, mislim da će biti dovoljno da ih barem malo nakosite, jer ćete na taj način dati okomicama prostora da se prema gore sužuju. Nadam se da sam bila jasna i da ste shvatili što i kako treba nakositi :) 

4. Stavite ljepilo u rupe i spojite prečke s okomicama. Nakon što su sve spojene bilo bi idealno staviti stege na njih dok se ljepilo osuši. Ja nemam stega te veličine, pa sam ih stavila na pod da budu na ravnom i sa bočne strane ih poduprla uza zid. Improvizirajte s nečime što vam je pri ruci!

 Ako će ljestve stajati na parketu ili nekoj skliskoj podlozi, zaljepite na noge spužvice koje će spriječiti klizanje i zaštiti parket od ogrebotina. Ove spužvice možete povoljno pronaći u tipu dučana sve za 10 kn. Dodatno ih možete i učvrstiti za zid, no kod nas za sada nema opasnosti da će ih netko srušiti na sebe, pa nije bilo potrebe za tim.

Ja sam još našim ljestvama obojala donji dio nogu u bijelo, no to su detalji koje ćete sami osmisliti da odgovaraju vašem interijeru.


That's all folks! Nadam se da ćete se odlučiti sami napraviti jedne. Ako imate kakvih pitanja oko nabavke materijala ili nekog od koraka izrade, slobodno pišite, vrlo rado ću vam pomoći :)

Do čitanja!

 

Keks made Copyright © 2011