Bojenje tkanine pomoću šablone i akrilne boje

Već neko vrijeme planiram isprobati ovu tehniku na platnu, pa se izrada poklona za jednu obožavateljicu pasa činila odličnom prilikom.
Pripremite kistove, akrilne boje, šablone, spužvice i sve ono čime inače najčešće maljamo po drvenim predmetima, krećemo u izradu ukrasnog jastučića. Čarobni sastojak koji će vam još trebati je medij za tekstil, koji običnu akrilnu boju čini otpornom na pranje.

Za motive na samoj tkanini možete koristiti već gotove, kupljene šablone ili možete sami napraviti motiv po želji. Ja sam svoju šablonu napravila od ostataka samoljevljive tapete. 

Kako sam kod kuće imala bijelo platno, a željela sam da jastučić bude žut, odlučila sam obojati cijelu prednju stranu, a da silueta psa bude bijela. Vi možete ili kupiti platno u boji pa bojati bijelom bojom ili na bijelom platnu obojati samo motiv. Tako ćete uštedjeti na boji, jer je površina manja, no u tom slučaju za šablonu ćete koristiti ono što ste izrezali oko motiva.

Tkaninu prije bojanja treba oprati, osušiti i ispeglati. 

Zalijepite šablonu na tkaninu, a ispod tkanine stavite najlon ili papir kako bi zaštitili radnu površinu.
Ako ne želite sami šivati jastučić, uvijek možete iskorisitit već gotovu jastučnicu, tada u unutrašnjost jastučnice stavite karton ili najlon, kako bi spriječili da boja probije na drugu stranu.

Medij za tekstil se mješa sa bojom 2:1, dvije doze medija naspram 1 doze boje.

Kod bojenja je bitno da spužvica nije natopljena bojom kada prelazite preko šablone i bojajte pokretima ruke od šablone - pritisnete spužvicu na šablonu i povučete prema platnu. Na taj način je manja vjerojatnost da će se boja podliti ispod šablone.

Boja se suši 24 sata, nakon čega je fiksiramo peglom. Najbolje je preko boje staviti masni papir i onda zapeglati.
Prema uputama na mediju za tekstil, tkanina se može prati u hladnoj vodi, s obrnute strane.

Ono čega sam se cijelo vrijeme bojala je da će platno biti pregrubo zbog sloja boje, no na kraju uopće nije tako. Naravno osjeti se boja, ali nije onako grubo kao što zna biti na nekim majcama s printom, ugodno je na dodir. Jako sam zadovoljna kako je ispalo.

Napravila sam i upute za održavanje, isprintala ih i jastučić je kao iz dućana. :)

Na kraju svega moram vam priznati da sam izbacila par koraka iz tutoriala, onih kako sašiti jastučnicu, ali samo iz razloga jer sam te korake fotografirala bez kartice u aparatu. Što reći! :)
No biti će još prilika, a od sada 3 puta pregledavam aparat prije nego krenem fotkati.

Do čitanja!


 

Keks made Copyright © 2011