Savjeti za odabir alata - paper puncher


Jeste li primjetili da sve više hobi dučana i knjižara u Zagrebu proširuje ponudu pribora za scrapbooking i izradu čestitiki? Sve više je lijepih papira, pečata, tinti, dodataka, gumbića i ono što mene najviše veseli - alata.
Kažu da bez alata nema zanata i ja se slažem s time. Lijepo je ekperimentirati i pokušati od ničega napraviti nešto, no ako želite da vaši radovi izgledaju lijepo, potreban vam je dobar alat.


Često čujem kako je za scrapbooking ili izradu čestitiki potrebno puno skupog alata i to je točno ako ćete otići u dučan i kupiti sve što ima u ponudi, jednako kao i kod rada u bilo kojoj drugoj tehnici.

Možete kupiti par dobrih kistova i iskorisiti ih maksimalno ili možete kupiti cijelu paletu. Boje - možete kupiti osnovne pa ih sami miješati ili ćete kupiti sve nijanse koje su u ponudi. Jednako tako je i sa priborom i alatom koji vam je potreban za rad sa papirom. Ako pazite pri odabiru, moći ćete kombiniranjem par alata napraviti čuda.

Jedan od najčeščih alata koji se koriste za papir su tzv. puncheri. U našim dučanima pronaći ćete ih kao gric, gricko ili gricke, nisam baš uspjela uloviti kako glasi nominativ jednine, no kako god ne sviđa mi se baš ta riječ. Radije bih ostala na bušilica za papir ili paper punch :)


Punchera ima raznih oblika i veličina, a oni koji izrezuju veće motive prilično su skupi, zato ako ste se odlučili kupiti jedan ili više njih - birajte pametno.
 
1. Birajte motive koje ćete moći koristiti za gotovo sve prigode 
Svima nama najprije zapnu za oko interesantni kompleksni motivi, za koje znamo da bi nam trebalo puno vremena da ih izrežemo škarama i puncher sa takvim motivom isplati se kupiti, no samo ako znate da ćete ga korisiti puno puta i na više načina.
Npr. jedan od motiva koji sam vidjela u ponudi je dječja duda. Sladak motiv, no budimo realni sigurno nećete napraviti 50 ili 100 čestitiki sa dudom. Napraviti ćete ih par i nakon toga će vam dosaditi, a puncher će se pokazati kao neisplativa investicija i skupljati prašinu.
S druge strane, ako planirate obljepiti sve zidove dječje sobe sa motivom dude ili izrađivati girlande s tim motivom, onda bi vam takav puncher sigurno bio koristan.
Leptir, srce, cvijet,... to su dobri motivi. Možete ih koristiti  za gotovo svaku prigodu, a izrezujući ih iz papira raznih boja ili uzoraka dajete im i drugačiji izgled.

 2. Kupujte punchere s jednostavnim motivima različitih veličina

Najisplativiji puncher je onaj s motivom kruga, a kupite li par različitih veličina, moći ćete beskonačno kombinirati i iz njih izvući maksimum. 
Ne bih vam savjetovala da  kupite onaj s motivom kvadrata, pravokutnika ili trokuta, jer te oblike vrlo lako možete izrezati i škarama.

Na primjeru ovog cvijeta najbolje ćete vidjeti kako možete iskoristiti više veličina jednog oblika. Manje krugove zalijepila sam na stražnju stranu većeg kruga i dobila cvijet.

Na fotografiji niže sam vam htjela pokazati kako možete koristiti motive koji su za broj manji ili veći, i s njima izrađivati obrube i okvire.
No ako pogledate bolje taj izrezani motiv, vidjeti ćete da sam umjesto punchera s takvim motivom, mogla koristiti i manje krugove da bih napravila takav valoviti rub. Isto kao na prethodnom cvijetu, samo koristeći papir iste boje.

Iste motive različitih veličina možete korisitit na način da ih slažete jedne na druge i tako gradite nove oblike, kao na gornjoj fotografiji. Ili ih možete izrezivati jedan iz drugoga, kao što sam na donjoj fotografiji napravila okvir od smeđeg papira.

Nadam se da su vam ovi savjeti bili korisni i da sam sve uspjela jasno prezentirati, bez da sam vas izgubila tamo negdje na 3. krugu :) Ako imate dodatnih pitanja slobodno pišite, a u jednom od idućih postova pokazati ću vam i punchere koji se koriste za dekorativne rubove.Do čitanja!

 

Keks made Copyright © 2011