Bojanje tamne tkanine, par savjeta

Sjećate se tutoriala o bojanju tkanine. U njemu sam opisala bojenje na svijetloj podlozi, a ovoga puta eksperimentirala sam sa bijelom bojom na tamnoj podlozi. Naišla sam na neke probleme prilikom bojanja, pa mislim da će vam biti korisno ako podijelim svoje iskustvo s vama.

Počela sam kao i u prošlom tutorialu, pomiješala bijelu boju sa medijem za tekstil i krenula bojati, no već kod prvih par poteza vidjela sam da to neće biti dobro, rezultat je bio sve samo ne zadovoljavajuć.

Medij je previše razrijedio boju, tako da je izgubila gustoću, a time i pokrivnost.
Dodatni problem zbog prerijetke boje je bio i taj što se tkanina razvlačila i vidjeli su tragovi nanošenja.
Pričekala sam da se prvi sloj malo osuši i probala s još jednim slojem u nadi da će izjednačiti boju, no nije uspjelo, samo se tkanina dodatno naborala.

Na kraju sam otišla u dučan i kupila bijelu boju baš za tekstil, da vidim kakav ću rezultat dobiti s njome.

Update: Nisam inicijalno napisala, a mislim da je dobro znati. Ova bočica boje je 20ml, mala je, ali je boja vrlo izdašna i lijepo se nanosi i kistom. Vrlo sam malo boje potrošila za ovaj motiv, rekla bih da je nisam niti načela.


Evo usporedbe, lijevo je primjer sa običnom akrilnom bojom pomiješanom s medijem za tekstil, a desno je primjer bojanja sa bojom za tekstil.
Moram priznati da sam u nekom trenutku pomislila da je sam sastav tkanine problem, popelin sa elastinom, da se zato tako rasteže prilikom bojanja, no kod bojanja sa bojom za tekstil nisam imala tih problema.

Detalj, gdje se jasno vidi razlika. Pogledajte rubove, tragove spužvice i samu tkaninu. Rubovi su razliveni jer se boja podlila pod šablonu, tkanina se cijela nekako naborala, ne samo gdje sam nanjela boju (obje sam tkanine ispeglala prije bojenja) i vide se tragovi spužvice i smjer bojenja.

 Ovo je već puno bolje :) Jasni rubovi i nanos boje je svugdje ujednačen.


Ovoga puta sam išla korak dalje sa svojim proizvodom i napravila i ušivnu etiketu, ne znam kako se to kod prošlog jastučića nisam sjetila. U jednom od idućih postova slijedi tutorial kako je sami možete lako napraviti.

Nije toliko ni loše što prvi pokušaj nije uspio, jer napokon i mi imamo ukrasni jastučić na kauču. Istina nije savršen, ali je naš :)


Nadam se da će vam biti korisni ovi savjeti, ako se upustite u bojanje tkanine.
Ja samo čekam da ulovim malo vremena i napokon i nama napravim nekoliko jastučića za dnevni boravak, jer sviđa mi se ovo bojenja pomoću šablona.

Do čitanja!

 

Keks made Copyright © 2011